
Onlangs luisterde ik een podcast waarin één van de gasten zei ”We falen niet vaker door verkeerde beslissingen, maar door het oplossen van het verkeerde probleem.” En dat slaat de spijker op z’n kop. In de dynamische wereld van IT, maar ook in andere branches, waar elke seconde telt en en alles gisteren klaar moest, zie ik vaak dat het probleem (ik spreek eigenlijk liever van uitdagingen) dat aangepakt moet worden, niet de echte oorzaak is.
Het echte probleem aanpakken is een echte kunst, en misschien wel een wetenschap 😉: urenlang brainstormen over een probleem, om vervolgens te realiseren dat we misschien niet eens het juiste vraagstuk aan het oplossen waren. Het is een beetje zoals wanneer je door je huis rent op zoek naar je bril, om je te realiseren dat deze al de hele tijd op je hoofd zat. Het wijst op een belangrijke les: voordat we duiken in het oplossen, laten we eerst zorgen dat we helder hebben wat het probleem daadwerkelijk is.
Een goede probleemanalyse vergt soms dat we even pauzeren, afstand nemen, en het grotere geheel overzien. Dit hoeft niet zo zwaar te zijn als het klinkt – het is vergelijkbaar met het oplossen van een puzzel: soms moet je even weglopen, iets anders doen, (die sterke kop koffie bijvoorbeeld) en met een frisse blik terugkeren. Zo kunnen de stukjes plotseling op hun plaats vallen.
Zelf zorg ik er altijd voor een balans tussen ‘ernst’ en een gezonde dosis humor om tot de kern van het probleem te komen. Het gaat erom moeilijke vragen te durven stellen, maar ook om de luchtigheid te bewaren. Juist als het te zwaar gemaakt wordt, schiet je de kern voorbij. En daarnaast zorgt die luchtigheid en dosis humor ook voor een fijne werksfeer, en helpt ook tot creatieve oplossingen te komen.
Hoe zorg jij ervoor om tot de kern van het daadwerkelijke probleem te komen? Heb jij zin om jouw creatieve brein in te zetten bij onze klanten? Neem dan contact met me op! Wij zijn altijd op zoek naar creatieve probleemoplossers die wel een uitdaging aan willen gaan!
0 reacties